Μουσικός αυτοσχεδιασμός με εργαλεία τη γιόγκα, τη χαλάρωση & την εξάσκηση οραματισμών / Clio K

Έναρξη: Δευτέρα, 28 Ιουνίου από 14:00 έως 16:45

Τοποθεσία: Λουτρά, ΧΩΡΟΣ 7 : (διάρκεια 2  ώρα & 30 λεπτά - 15 θέσεις - 4 ημέρες)

Στις μέρες μας, έχει αναπτυχθεί λόγω της τεχνικής αναπαραγωγής του ήχου, η τεχνικής τελειότητα των μουσικών, που τους αποφέρει δύναμη και ρυθμό. Πολλοί μουσικοί θέλουν να αποδώσουν πιο πολλές αποχρώσεις συναισθημάτων όταν αυτοσχεδιάσουν.

Η μουσική χρησιμοποιεί δυο στοιχεία κυρίως για να μας συνεπάρει:


Στις μέρες μας, έχει αναπτυχθεί λόγω της τεχνικής αναπαραγωγής του ήχου, η τεχνική τελειότητα των μουσικών, που τους αποφέρει δύναμη και ρυθμό. Πολλοί μουσικοί θέλουν να αποδώσουν πιο πολλές αποχρώσεις συναισθημάτων όταν αυτοσχεδιάζουν. Δυστυχώς ο χρόνος για ελεύθερο μουσικό αυτοσχεδιασμό που να έχει συναισθηματικό αφήγημα δεν θεωρείται πια σημαντικό μέρος της μουσικής παιδείας. Οι μουσικοί δε που έμαθαν να παίζουν με παρτιτούρες νοιώθουν πως, παρά την τεχνική τους τελειότητα, δυσκολεύονται να αφεθούν και να αφηγηθούν δημιουργικά μέσω του αυτοσχεδιασμού.


Σας προτείνω λοιπόν να εξερευνήσουμε τον "rubato" αυτοσχεδιασμό, αυτό που οι ανατολικοί μουσικοί και οι Έλληνες ονομάζουν "ταξίμι", και οι Ινδοί ονομάζουν  "Alaap", για να μάθουμε να ξετυλίγουμε αργά ένα συναίσθημα. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το ιδίωμα, άλλα πιο πολύ ποια είναι η μέθοδος και η προσέγγιση για να επικοινωνήσουμε και να αναπτύξουμε διαφορετικές συναισθηματικές αποχρώσεις. Έτσι αυτό το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσικούς που επιθυμούν να αναπτύξουν πέραν των πεπατημένων τον αυτοσχεδιασμό τους, και να γίνουν πιο δημιουργικοί και εμπνευσμένοι, αποφεύγοντας όμως την φλυαρία.


Το συναίσθημα, το “Bhava”, όπως το ονομάζουν οι Ινδοί, κάνει ένα μουσικό perfomance να ξεχωρίζει. Χρειαζόμαστε όμως άλλες δεξιότητες από αυτές που εξασκούμε συνήθως σαν μουσικοί. Θα χρησιμοποιήσουμε ασκήσεις απελευθέρωσης της γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής,  ασκήσεις χαλάρωσης, και οραματισμούς, για να είμαστε σε θέση να χτίσουμε αργά τους αυτοσχεδιασμούς μας, με την δύναμη του συναισθήματος. Όλες οι ασκήσεις θα συντελεστούν και πριν από μια πρακτική αυτοσχεδιασμού, αλλά και σε έναν βαθμό μέσα στον αυτοσχεδιασμό τον ίδιο. Πέραν από τις ασκήσεις που θα μας προετοιμάσουν, η σωστή αναπνοή, η σωστή χαλάρωση και στάση σώματος, ο οραματισμός ενώ παίζουμε θα μας βοηθήσουν να δεχτούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Η  Clio K, ελληνο - Γαλλίδα αρπίστρια, αυτο - σχεδιάστρια και συνθέτρια, γεννήθηκε στο Παρίσι από Έλληνες γονείς. Στα 6 της χρόνια άρχισε να παίζει κλασσική άρπα σε παρισινό Ωδείο, με την Elisabeth Valletti και αργότερα και με την Helene Breshand (οι δυο καθηγήτριες είναι κλασικές αρπίστριες αλλά και αυτο - σχεδιάστριες της πειραματικής σκηνής) Αργότερα οι μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εθνομουσικολογία την ώθησαν στην εκμάθηση του τούρκικου σαζιού με τον Talip Ozkan. Μέσω αυτής της παράλληλης μελέτης των παραδοσιακών μουσικών συστημάτων και του αυτοσχεδιασμού εξερεύνησε ποικιλόμορφα μουσικά μονοπάτια. Έζησε για κάποια χρόνια στην Ινδία, όπου εστίασε στην ινδική μελωδία και τα ρυθμικά της συστήματα. Έχει παίξει σε πολλά φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής σε Γαλλία, Ινδία και Ευρώπη (με διάφορους μουσικούς από την World μουσική σκηνή, όπως μεταξύ άλλων τους Talvin Singh, Magic Malik, Sivamani).