Rythmology and Traditional percussion with Loukas Metaxas/
Ρυθμολογία και παραδοσιακά κρουστά με τον Λουκά Μεταξά

Έναρξη: Παρασκευή, 14 Ιουλίου από 17:00 έως 20:00

Τοποθεσία: Λουτρά,  ΧΩΡΟΣ 3: (διάρκεια 3 ώρες - 10 θέσεις - 6 ημέρες)

Το αντικείμενο του εργαστηρίου αφορά κυρίως την ρυθμολογία, αλλά όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με παραδοσιακά κρουστά των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, θα έρθουν σε επαφή (και πρακτικά) μέσω του/των όργανου-ων που θα επιλέξουν. 

Το workshop αφορά:

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με γενικά στοιχεία ρυθμολογίας, συσχετισμούς παραδοσιακών ρυθμών, διαφορές τεχνικών και σχέση «ύφους» και «χειροθεσίας», οργανογνωσία παραδοσιακών κρουστών κ.α.

Starts: Monday, 14 July 17:00 - 20:00

Location: Nisyros Municipal BathsSpace 3: (duration 3 hours -  4min - 10max participants - 6 days)

During the workshop we will get familiar with traditional rhythms of  countries of the Eastern Mediterranean and the Balkans, focusing on Greece.

The workshop concerns:

 

 

 

 

 

We will deal with elements of rhythmology, various techniques, style-ordination, correlation of rhythms and techniques of different cultures, but also with historical elements, instrumentology and more.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή:

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα, μεγάλωσε στον Πειραιά και διαμένει στη Θεσσαλονίκη από το 1995-2015 όπου επιστρέφει στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε περιβάλον μουσικό, με αδερφό μπουζουκτσή και πατέρα κατασκευαστή παλαιού τύπου μπουζουκιών, τζουράδων και μπαγλαμάδων (σκαφτά «γόνατο»), με τέσσερα γραμμόφωνα και πλάκες με προπολεμικό ρεμπέτικο και μουσική των «καφέ-αμάν», έτσι η πρώτη του επαφή με τη μουσική και τα πρώτα του όργανα ήταν το μπαγλαμαδάκι, ο τζουράς και η ρεμπέτικη κιθάρα.

Σπούδασε πιάνο, διεύθυνση χορωδίας (α καπέλα) και σύγχρονη αρμονία με τον Κώστα Κλάββα, κλασικό κοντραμπάσο με τον Γ. Σερελέα και τον Τάκη Καπογιάννη, σύγχρονο κοντραμπάσο με τον Αλέξανδρο Βασιλάτο, κλασική αρμονία, πρακτική διδασκαλία Θεωρίας\Αρμονίας της Μουσικής, ιστορία και μορφολογία της Μουσικής σε διάφορα Ωδεία της Αθήνας, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα ενορχήστρωσης, αντίστιξης και φούγκας με τον Αμάραντο Αμαραντίδη και μαθήματα Μουσικής Δημιουργίας με τον Νικηφόρο Ρώτα.Το 1989, η γνωριμία του με τον Ross Daly και τον Χρίστο Τσιαμούλη, ξεκαθάρισε τον μουσικό προσανατολισμό του και τον οδήγησε σε προσωπική μελέτη και περιστασιακά μαθήματα Πολίτικου Λαούτου και Τοξωτού Ταμπουρά. Στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη, Θεωρία των "μακάμ" (τουρκικής οθωμανικής μουσικής) με τον Μάρκο Σκούλιο και ιδιαίτερα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακού τραγουδιού με τον Παναγιώτη Δρακόπουλο.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και «master classes» κοντραμπάσου, σύγχρονης ρυθμολογίας, κρουστών Λατινικής Αμερικής, παραδοσιακών και κλασικών κρουστών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου με δασκάλους τους: Thomas Martin, Marivaldo Paim, Fahrettin Yarkin, Misirli Ahmet, Κώστα Αναστασιάδη, Zohar Fresco και Levent Yildirim.Από το 2002 μέχρι σήμερα συναντά τον Izzet Kızıl στην Κων/πολη, με αντικείμενο την αναζήτηση νέων τεχνικών στα κρουστά.

Έως σήμερα, έχει συνεργαστεί κυρίως παίζοντας κρουστά, αλλά και κοντραμπάσο, τοξοτό ταμπουρά ή λαούτο, με πολυάριθμα χορευτικά συγκροτήματα και διάφορους καλλιτέχνες όπως:Ross Daly, Χρίστο Τσιαμούλη, οικογένεια Δοϊτσίδη, Γιάννη Στρίγγο, αδερφούς Ξυλούρη, Kudsi Ergüner, Sol Hasan, Turksan Yordal, Derya, Izzet Kızıl, Βασίλη Βέτσο, Θανάση Σέρκο, Χρήστο Ζώτο, Κυριάκο Πετρά, Νίκο Τζάνη-Ginnerup, Ηλία Παπαδόπουλο, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Αλέκο Ζώρα, Γιάννη Σαούλη, Κώστα Μπραβάκη κ.ά.

Με τραγουδιστές όπως: Δόμνα Σαμίου, Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, Χρόνη Αηδονίδη, Ξανθίππη Καραθανάση, Γιώργο Ξανθούλη, Βούλα Σαββίδη, Σταυρακάκη, Ψαραντώνη, Σόλων Λέκκα, David Saltiel, Mara Aranda, Κάτια Παπαδοπούλου, Δρόσο Κουτσοκώστα, Σοφία Εφιετζή, Θωμά Κοροβίνη, Παναγιώτη Δρακόπουλο, Παναγιώτη και Σοφία Νεοχωρίτου, Βαγγέλη Δασκαλούδη, Μαρία Θωίδου κ.ά.Επίσης έχει παίξει στο μουσικό θεατρικό "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη με την "Οπισθοδρομική Κομπανία", με το Κ.Θ.Β.Ε. στην παράσταση «Λωξάντρα» και έχει δουλέψει με πολλά μουσικά σύνολα ως συνιδρυτής, μέλος ορχήστρας ή session μουσικός, όπως "Λωξάντρα", "Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής", "Εν Χορδαίς", "BalaRom trio", "Baildsa","Wovenhand", "Aman-Aman", "Ιδιόμελο", "Καρσί", "Μουσικοί χωρίς σύνορα", "Ηχοπραματευτάδες", "Ροζονάρηδες", "Kırmızı Gül", "Şikâyet", “Kırıka”, "B-Movies", "Xarq Al Andalus", "Ahora Asi" κ.α.

Έχει πάρει μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις, μουσικά και μουσικοχορευτικά festivals, θέατρα σκιών, μουσικο-θεατρικά δρώμενα, βραδιές λογοτεχνίας και μουσικής, μουσικά documentaries, συναυλίες αλλά και γάμους σε πολλές πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδος καθώς και στο εξωτερικό (Τουρκία, Κύπρος, Αλβανία, F.Y.R.O.M., Σερβία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Μαρόκο, Αίγυπτος, Κανάρια νησιά, Ρωσία, Βραζιλία). Από το 1998 παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα παραδοσιακών κρουστών και έχει διδάξει σε διάφορα ωδεία ή μουσικές σχολές. (ωδείο Γαλαξίας, μουσική σχολή «Εν χορδαίς», ακαδημία κρουστών «Κρούση» κ.α), έχει κάνει σεμινάρια στο «Μουσικό χωριό» του Πηλίου, στο Rhythm & dance festival και στο μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, στην μουσική ακαδημία KREIZ στην Γαλλία και την Πολωνία. Έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 30 δισκογραφικές δουλειές ως μουσικός, ενορχηστρωτής, ή υπεύθυνος παραγωγής. Από το 2009 ίδρυσε την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής «ΠΟΛΥΦΩΝΟΝ» που έχει εκδώσει πάνω από δέκα cd μέχρι σήμερα.