Vocal Workshop with Yannis Niarchos/Σμυρναίικος Μανές με το Γιάννη Νιάρχο

Έναρξη: Παρασκευή, 14 Ιουλίου από 17:00 έως 20:00

Τοποθεσία: Λουτρά,  ΧΩΡΟΣ 1 : (διάρκεια 3 ώρες - 10 θέσεις - 6 ημέρες)

Starts: Friday, 14 July 17:00 - 20:00

Location: Nisyros Municipal Baths,  Space 1 : (duration 3 hours - 4min 10 max participants - 6 days)

Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την τεχνική του Σμυρναίικου μανέ, ένα ξεχωριστό είδος φωνητικού τραγουδιστικού αυτοσχεδιασμού, που αναπτύχτηκε ιδιαίτερα στην Σμύρνη και στην Πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και στην Αμερική και την Αθήνα μετά την Μικρασιατική καταστροφή

Θα γίνει κάποια ιστορική αναφορά για την προέλευση του Σμυρναίικου μανέ. Θα αναπτύξουμε την τεχνική του τρόπου που τραγουδιέται ο Σμυρναίικος μανές με βάση κάποια παραδείγματα τέτοιων κομματιών από ηχογραφήσεις της εποχής εκείνης.

Θα παρατεθούν ενδεικτικά παραδείγματα τραγουδιστών και τραγουδιστριών Σμυρνέϊκου μανέ πρίν και μετά την καταστροφή σε Σμύρνη, Κωσταντινούπολη, Αμερική, Αθήνα κλπ. Θα αναζητήσουμε επίσης τις ομοιότητες και διαφορές Σμυρναίικου μανέ και μανέ αλα Τούρκα.

Επίσης θα γίνει αναφορά στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αποτελούν τον Σμυρνέϊκο μανέ: στιχουργικά, ρυθμικά, σε τι λαϊκό δρόμο κινείται ο κάθε μανές κλπ.

In this workshop we will attempt to approach the "Smyrnaian Manes" technique, a distinct type of vocal singing improvisation, which developed especially in Smyrna and Istanbul at the beginning of the 20th century, as well as in USA and Athens after the Asia Minor disaster.

We will try to reach to the origin of "Smyrnaian Manes" through a brief historical referance. We will also develop the technique of how the "Smyrnaian Manes" is sung based on some examples of such pieces from recordings of that time.

Illustrative examples of "Smyrnaian Manes" singers before and after the disaster in Smyrna, Istanbul, America, Athens, etc. will be listed. We will also look for the similarities and differences of Smyrnaic mane and mane ala Turka.

Reference will also be made to the characteristic features that make up the "Smyrnaian Manes": lyrical, rhythmic,the mode on which the melody develops, etc.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή:
Ο Γιάννης Νιάρχος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1967. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το παραδοσιακό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, τραγουδώντας και παίζοντας, κυρίως κιθάρα, αλλά και μπουζούκι, μπαγλαμά και ούτι. Το 2002 συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κουνάδη «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά» για την ΕΡΤ, με δύο τραγούδια.

Από τότε, συμμετέχει σε πολλά προγράμματα, με διάφορες κομπανίες σε ταβέρνες και μουσικά εστιατόρια της Αθήνας.

Είναι μέλος της Απόδημης Κομπανίας, με την οποία έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους και ταξιδέψει τέσσερις φορές στην Αυστραλία, όπου εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ. Aπό το 2013 ως το 2017 συμμετείχε στην ομάδα παράστασης χοροθεάτρου CIE MPTA, η οποία παρουσιάστηκε από μεγάλες διοργανώσεις, σε θέατρα και φεστιβάλ κυρίως στην Ευρώπη.

Είναι μέλος του σχήματος Banda Iovanica, από το 2015, όπου επιχειρείται μία σύνδεση της μουσικής δημιουργίας των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Ουγγρική, Ρουμάνικη και Ρώσικη μουσική παράδοση.

Από τον Οκτώβριο του 2016, εμφανίζεται με το συγκρότημα Τακίμ στην παράσταση «Καφέ Αμάν- Ελληνική Απόλαυσις», υπό την επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα.

Γράφει τραγούδια, με βαθιές ρίζες στην ελληνική μουσική παράδοση αλλά με σημερινή θεματολογία, και παρουσιάζει με το συγκρότημα Ανακόρντα, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.